AcceleROB

Ons voorbereiden op een grote aardbeving


Over het AcceleROB Project

In het AcceleROB project werden 90 goedkope accelerometrische stations in België geplaatst om de echte grondbewegingen te kunnen meten wanneer een grote (groter dan normaal) aardbeving voorkomt. "AcceleROB" is het Engelse acroniem voor "Accelerometrisch station van de Koninklijke Sterrenwacht van België" (KSB, dienst Seismologie-Gravimetrie). Een volledige AcceleROB omvat: een RaspberryPi microcomputer, een stroomvoorziening, een netwerkkabel, een JoyWarrior Accelerometer en een baksteen op een statief. Deze opstelling maakt het mogelijk om de accelerometer sensor in kelders te installeren zonder dat een computer permanent ingeschakeld hoeft te blijven. Het station heeft een laag verbruik: minder dan 3 Watt (7 Watt met een Devolo) en een lage bandbreedte: ongeveer 365 bytes per seconde (30MB/dag)!

Het meten van grondbewegingen

De accelerometer sensoren zijn gekalibreerd om gevoelig te zijn voor versnellingen in het bereik van 0,001 g. Dit is de grootte van grondbeweging die wordt verwacht wanneer een aardbeving met een lokale magnitude ML=3 of groter zou gebeuren. Een aardbeving zoals de aardbeving van 1983 in Luik zou door minstens de helft van de sensoren worden gemeten. Dit is te zien op de foto links, waar de gesimuleerde detecties in het groen worden weergegeven en worden gekleurd door de afnemende intensiteit. Deze informatie zal nuttig zijn voor het onderzoek van de dienst Seismologie-Gravimetrie. AcceleROB maakt het mogelijk maken om nieuwe formules voor grondbewegingsvoorspellingen te definiëren voor intraplaataardbevingen, iets wat een essentieel onderdeel is van het inschatten van het seismische risico in onze regio's.

Geïnstalleerde Stations

De meeste van de 90 accelerometrische stations zijn geïnstalleerd, meestal in kelders van het personeel van de Seismologie-Gravimetrie van de Koninklijke Sterrenwacht van België, hun familie en vrienden. De AcceleROB kaart rechts toont de huidige geïnstalleerde AcceleROBs (blauw), samen met de permanente seismische (groene) en accelerometrische (rode) netwerken van de KSB. Het perfecte grid op de bovenstaande figuur hoeft niet te worden gerespecteerd. Hoewel het oorspronkelijke idee was om het land volledig te bestrijken is de huidige configuratie iets anders en wordt er voornamelijk op de grote steden gefocust en op regio’s waar in het verleden grotere aardbevingen voorkwamen.